Qui som
“Fòrum que vol facilitar el debat sobre temes d’interès general i tots aquells que afecten les Terres de l’Ebre i els seus habitants, de manera oberta i participativa”. Aquesta és la primera descripció d’allò que persegueix, genèricament, el Grup 2027. És la definició essencial que apareix als estatuts, la qual es vol aconseguir “afavorint i canalitzant propostes de desenvolupament integral sostenible”. Però també, amb una actitud positiva i constructiva, i aportant propostes útils i realistes; sovint “en col·laboració amb tercers”; i fent-se valdre de conferències, debats, col·loquis, congressos, jornades, cursos, publicacions o amb qualsevol altra activitat relacionada.
El Grup 2027 el formen, inicialment, unes trenta persones d’arreu de les Terres de l’Ebre, les quals s’han reunit periòdicament a l’aula 227 del Campus de la URV a Tortosa, ciutat on se n’ha registrat el domicili social a partir de la seua institucionalització com a associació sense ànim de lucre.
El col·lectiu, en tant que és un fòrum d’opinió obert a la participació, és d’un perfil força assembleari, i durant el procés constituent s’ha regit per una comissió integrada pels professors Azael Fabregat i Víctor Gimeno, l’advocat Antoni Canicio i els empresaris Enric Gionvart i Juan Estellé.
D’altra banda, bona part dels seus membres formen part també d’altres associacions o colectius, entre els quals destaca molt especialment, el de diferents grups de treball destinats a fer aportacions per a la redacciño del Pla Estratègic i Territorial de les Terres de l’Ebre (PETTE).
El nom i el grup
El nom, Grup 2027, és l’evolució del número d’aula de la Universitat Rovira i Virguli (URV) on s’han celebrat totes les reunions. Aquest espai, l’aula 227, ha vist com se li introduïa un zero entre les dos primeres xifres per a que, d’aquesta manera, hi hagi una major projecció i expectativa temporal per fer aportacions que, al capdavall, permetin assolir o si més no imaginar, un futur millor.
Pel que fa als grups de treball, de moment s’han iniciat els de: Identitat ebrenca: patrimoni i mitjans de comunicació, Nous sectors de desenvolupament, Educació, Energia i Reserva de la biosfera, pel perfil dels primers inscrits. I hi ha professors, empresaris, activistes culturals i socials, periodistes i biòlegs, entre d’altres. Tots els integrants subratllen que el grup està obert i que tothom s’hi pot inscriure.
El Grup 2027 es va presentar públicament al desembre de 2012, i té previst celebrar la seua assemblea constituent el dimarts 12 de març de 2013. Tanmateix, al voltant d’aquesta data ha estrenat pàgina web (elaborada per l’enginyer Enric Ginovart), i logotip i imatge corporativa (obra de la dissenyadora Antònia Ripoll, de l’Escola d’Art d’Amposta).